Sunday 15 January 2012

Kek Batik



Tuan uma ibarat biskut. Kejap timbul kejap tenggelam. Kali ni respi mmg kna ngan tema "BISKUT" itu.. hehe Kek Batik. dah bernafas 26 tahun di bumi Allah ni, tapi ni la kali pertama buat sdiri kek batik.  Resepi aku refer kat blog Kak Ros, Bukan Sekadar Masakan. Mmg menjadi & menjadi-jadi aku repeat n repeat. Versi aku wat kurangkan manis utk kesejahteraan ahli jemaah yg menjamahnye.. Cer tengok respi..mudah je ni :

 Resepi : Kek Batik

Bahan

1 bungkus besar biskut marie perasa original - dipthkn 2 atau 3 (aku guna jenama Munchy's)
1/2 tin besar susu pekat *
180 gm butter  (aku letak 3 sb butter) *
100 gm coklat bar masakan *
1/2 cawan milo *
1/3 cawan air panas / susu segar *(aku pnah wat dua2 versi..sedap) 
1 sudu teh coklat emulco *(aku tambah)

Cara-cara

- Campurkan kesemua bahan * dlm kuali/periuk
- Panaskan atas api hingga pekat (kacau selalu)
- Masukkan biskut & gaul rata (smpi biskut tersalut ngan coklat)
- Masukkan dlm tupperware/loyang yg sudah diglis ngan butter.
- Tekan padat2 guna sarung tangan / plastik.. jgn berani2 tekan tanpa plastik sebab panas hehe
- Sejukkan dlm peti 1-2 jam, keluarkan & potong.. guna pisau tajam ok..

ps: aku wat 1/2 adunan je n jujurnye aku x sukat , sumer aku masuk je.. bahan sumer sama tp sukatan men agak2..x dan nak capai penimbang huhu..

Harap maklum, entry di blog ni akan mengambil masa utk di"up" berikutan kerja2 menjadual rutin hidup blum selesai2.. huhu penangan tutup akaun mmg xboleh tutup mata, berkoyan-koyan invois ngan claim dtg..cubaan

Read more...

Thursday 5 January 2012

Coklat Ganache

Salam Tahun Baru 2012.

Walaupun da basi, aku pikir respi ni masih relevan utk ditayang.. huhu

Kek coklat adalah satu2nye kek yg aku reti buat setakat ni..haha yg len pun pnah aku try..tapi chemistry ngan kek coklat nih len mcm sket..ayat cover.  Sempena besde aku 11.12 arituh, aku bake kek coklat guna respi biasa tapi aku tambah topping coklat ganache versi budak baru blajo.. Eh eh tapi kan my sis in law mintak respi coklat ganache tuh..rupanye masih ada org yg nak respi walaupun kek itu yang ado.. haha..anyway tq to kak dayang yang share respinyer... 


Resepi : Topping Coklat Ganache

Bahan

100 g coklat masak (dipotong kecil2)
125 ml susu segar/susu perisa coklat
50 g butter (dipotong kecil2)
4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)

Cara
 
-Satukan kesemua bahan di dlm periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan.
- Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat.
-Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu).

ps : klu topping agak cair, dun worry, masukkan je dlm peti ais sebentar dlm 1 jam n kuarkan.. topping akan likat & cantik... ikut pengalaman : topping xkan keras walaupun lama dlm peti.

Read more...