Saturday 25 February 2012

Tauhu Bakar Simple



Menu simple yang boleh dibuat minum petang / alas perut / utk org yg nak berdiet ..
Saper2 yg asal dr selatan mesti da biasa ngan tahu bakar nih.. aku blaja buat ni dr gerai makan jer.. aku perhati cmne diorg wat then wat la ujikaji sdiri kat "makmal" aku..kali ni tahu bakar betul2 sihat sebab aku tukar kcg tanah pd gajus .. dia punye rase mmg lemak n rangup lah.. jom aku citer cara nak m'ujikaji' tahu bakar nih..

Bahan :

4 keping tahu (yg berongga)
1/2 btg timun jepun
1/2 btg carrot
1/2 genggam gajus - digoreng tanpa minyak
kuah rojak petis OR kuah yong taufu OR kuah sdiri cmni :
  •  3 sb lada boh / lada giling
  • 1 ulas bawang putih 
  • 2 sb gula merah
  • 1 sb gula pasir
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 cwn air
  • sedikit garam 
  • Masakkan semua bahan dlm 1 periuk hingga mendidih.
 Radas :
Oven / pembakar
Penyagat

Cara
Bakar tahu hingga rangup utk kedua2 belah (kalau guna oven, pakai api atas je)
Angkat & potong ikut size yg disukai
Sagat carrot & timun atas nye
Tuang kuah rojak
Taburkan gajus yg ditumbuk kasar kat atas tue

Siap

ps : my sis dpt baby gurl, nak blk kg nak tgk anak buah tapi incik suami keja..tngu smpi dia cuti la cmni

1 comments:

AreHadi82 said...

Buatkan la utk mak buyong yg tak berapa buyong ni... ehehehe..