Saturday 11 February 2012

Triffle mini



1st ever Triffle yg aku pnah wat.. 1st time mkn kat uma besan pak mertua aku.. aduh mmg nyum nyum.. TAPI aku lupe mintak resepi ngan makcik tu.. aku suh adik ipar aku a.k.a mak usu arham pau resepi haha.. akhirnye tercipta la triffle mini utk desert mlm bbq arituh..

Resepi : Triffle
Dicuba oleh :

Lapisan :

Lapisan bawah : Kek sponge gulung ready made / kek coklat / kek lain2
Lapisan tengah : Cream Custard
Lapisan atas : Agar-agar & Buah-buahan 

Bahan Cream Custard

- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula castor
- 200 ml susu segar
- 1 sudu besar mentega

Cara

- Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
- Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
- Masak sehingga pekat.
- Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
- Ulang sehingga pekat.
-Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.

* Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Bahan Agar-agar buah

- 5gm agar-agar serbuk
- buah-buahan koktel tin / segar kok
- 250ml air / 150ml air + air buah dlm tin
- 2 sudu gula

Cara

- Masukkan air dalam periuk
- Panaskan api + larutkan agar-agar
- Masukkan gula
- Masak hingga didih, ketepikan

Cara membuat triffle

- Sediakan bekas dadih / bekas sesuai
- Potong kek gulung / kek coklat anggaran 1cm - 2cm tinggi
- Susunkan dlm bekas hingga menutup keseluruhan tapak bekas
- Tuangkan cream custard hingga rata
- Susun buah-buahan koktel / segar (anggur,kiwi etc)
- Tuangkan agar-agar td
- Sejukkan dlm fridge..sedap hidang sejuk2...

ps : kalau berkesempatan nak wat la byk sket..hehe

0 comments: