Saturday 21 July 2012

maafkan mama.. setahun sudah berlalu

Munif Arham ,
Maafkan mama,
Kalau setahun mu itu penuh nangis duka,
Kalau setahun mu itu banyak ubatnya,
Kalau setahun mu itu sakit & lara,

Munif Arham,
Kamu anak baik,
Kamu anak terbaik,

Munif Arham,
Ragam mu itu kdg meresahkan,
Ragam mu itu kdg menghiburkan,
Ragam mu itu kdg membahayakan,
Tapi itulah ubat hati yang menenangkan,

Munif Arham,
Setahun sebulan itu umur kelahiran mu,
Sepuluh bulan umur sepatut mu,
Biarkan anak lain terus berjalan berlari meninggalkanmu,
Kerna mama di sini setia menunggumu,
Menunggu, detik itu ..

Nukilan : Mama Arham..
20 Julai 2012 / 1 Ramadhan 1433H




Read more...

Tuesday 12 June 2012

Tips for momma mia & daddy cool ... (baby carrier)

Wanna share some tips & tricks.. 

Lebih kurang story blogger femes nan 1 ni ben ashaari psl baby carrier.. pas bace story abg ben ni td rasa nak share pd korg sumer...

Pnah post salah silah carrier my baby boy ni dulu..

among positive points are : 
- x perlu usung stroller yg gabak tu ke sana-cni
- biar baby lbh dekat n melekat ngan parent (can be mom or dad)
- sgt comfortable 

babybjorn recommended sebab xkan menyebabkan anda sakit belakang huhu .. kalau stakat baby berat 5-10kg tu steady je pakai carrier nih.,.. so melaburlah untuk kemudahan & keselesaan baby anda...

sekian...

Read more...

Tuesday 15 May 2012

Blogku berhabok..

Assalamualaikum ..


2 bulan tak berblog

Aku cakap kat suami

Lame dah update blog

Ape jawab suami

Yela dah lama x masak

ooooh nooooooo

masak & amek gamba da jd 1 benda yg plg susah aku nak maintain

masak & trus makan penyebab utama tiada santapan yg aku sajikan dlm blog

maaf kan lah aku.. 

T.A.M.A.T

dialah penyinar hariku & suami... cepat baik syg


Read more...

Saturday 25 February 2012

Tauhu Bakar Simple



Menu simple yang boleh dibuat minum petang / alas perut / utk org yg nak berdiet ..
Saper2 yg asal dr selatan mesti da biasa ngan tahu bakar nih.. aku blaja buat ni dr gerai makan jer.. aku perhati cmne diorg wat then wat la ujikaji sdiri kat "makmal" aku..kali ni tahu bakar betul2 sihat sebab aku tukar kcg tanah pd gajus .. dia punye rase mmg lemak n rangup lah.. jom aku citer cara nak m'ujikaji' tahu bakar nih..

Bahan :

4 keping tahu (yg berongga)
1/2 btg timun jepun
1/2 btg carrot
1/2 genggam gajus - digoreng tanpa minyak
kuah rojak petis OR kuah yong taufu OR kuah sdiri cmni :
  •  3 sb lada boh / lada giling
  • 1 ulas bawang putih 
  • 2 sb gula merah
  • 1 sb gula pasir
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 cwn air
  • sedikit garam 
  • Masakkan semua bahan dlm 1 periuk hingga mendidih.
 Radas :
Oven / pembakar
Penyagat

Cara
Bakar tahu hingga rangup utk kedua2 belah (kalau guna oven, pakai api atas je)
Angkat & potong ikut size yg disukai
Sagat carrot & timun atas nye
Tuang kuah rojak
Taburkan gajus yg ditumbuk kasar kat atas tue

Siap

ps : my sis dpt baby gurl, nak blk kg nak tgk anak buah tapi incik suami keja..tngu smpi dia cuti la cmni

Read more...

Tuesday 21 February 2012

PUTARJAYA eh...


Acara : Jenjalan di putarjaya Putrajaya bersama "newborn"
Venue : Taman Botani, Masjid Putrajaya, Alamanda
Attendance : Mama, Ayah n Arham
Memori : Betul2 round putrajaya tanpa mengharapkan ihsan gps.. ps: jgn cuba tiru aksi ini (khas utk mereka yg p putrajaya setahun sekali) hehe













Bye bye putrajaya ..till we meet again...

Read more...

Saturday 11 February 2012

Triffle mini



1st ever Triffle yg aku pnah wat.. 1st time mkn kat uma besan pak mertua aku.. aduh mmg nyum nyum.. TAPI aku lupe mintak resepi ngan makcik tu.. aku suh adik ipar aku a.k.a mak usu arham pau resepi haha.. akhirnye tercipta la triffle mini utk desert mlm bbq arituh..

Resepi : Triffle
Dicuba oleh :

Lapisan :

Lapisan bawah : Kek sponge gulung ready made / kek coklat / kek lain2
Lapisan tengah : Cream Custard
Lapisan atas : Agar-agar & Buah-buahan 

Bahan Cream Custard

- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula castor
- 200 ml susu segar
- 1 sudu besar mentega

Cara

- Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
- Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
- Masak sehingga pekat.
- Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
- Ulang sehingga pekat.
-Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.

* Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Bahan Agar-agar buah

- 5gm agar-agar serbuk
- buah-buahan koktel tin / segar kok
- 250ml air / 150ml air + air buah dlm tin
- 2 sudu gula

Cara

- Masukkan air dalam periuk
- Panaskan api + larutkan agar-agar
- Masukkan gula
- Masak hingga didih, ketepikan

Cara membuat triffle

- Sediakan bekas dadih / bekas sesuai
- Potong kek gulung / kek coklat anggaran 1cm - 2cm tinggi
- Susunkan dlm bekas hingga menutup keseluruhan tapak bekas
- Tuangkan cream custard hingga rata
- Susun buah-buahan koktel / segar (anggur,kiwi etc)
- Tuangkan agar-agar td
- Sejukkan dlm fridge..sedap hidang sejuk2...

ps : kalau berkesempatan nak wat la byk sket..hehe


Read more...

Tuesday 7 February 2012

Kiter Bakor Je..









Acara : Bbq nite
Attendance : Aku, Husband, 3 org  adik ipar.. (arham titon sudah)
Menu : Ayam marinate bbq sauce, sosej marinate bbq sauce, sotong n udang ball bbq, coselow, kentang putar *, blackpepper sauce *, vege, triflle *, agar2 oreo*, cupcake coklat, air kotak..
Memori : Semua mkn bersila style jepun n trus tersandar x leh bangun pastu kuang3x...

ps : i update menu * later-later k..stay tune..

Read more...

Sunday 5 February 2012

Adik-adik Ipar kaWen

1st entry for this month n hopefully its not the last one... huwawa... Al-kisah, cuti raya cina aritu kami sefamily cuti seminggu direct ngalahkan cina yg beraya  . Sebab bercuti : meraikan adik2 husband yg nak bernikah.. yup adik2 coz dua org sekali.. i like... huhu ..da' tentative starting from :

21 jan 2012 , 7am : sefamily + pak"cik" arham bertolak drpd KL - Gua Musang . Menempuh jam yg dahsyat pas Tol Gombak smpi area genting .. aduhai.. aku sbg pn.driver gigih la bawak keta cm siput itu selama sejam di ctu.. yg x boleh nak diterima kami tersesat smpi sg.koyan semata2 salah amek simpang di bandar Raub .. what da tutt..huhu moral : blk kg selalu ye.. 

21 jan 2012, 12 pm : smpi uma pak mertua @ tanah putih, gua musang

22 jan 2012, 1pm - 6pm : gerak ke pasir mas (uma nenek) untuk majlis nikah pak lang arham, bwk segala hantaran2 n pak mertua sekali... sempat singgah mkn @ mee kg.pek, mm biasa je x bape masyuk..


22 jan 2012, 8pm-11pm : gerak ke tok jembal utk majlis nikah @ uma pengantin perempuan


22 jan 2012 , 9pm : alhamdulillah selamat dah nikah c makwe & mc gee ngan sekali lafaz .. cayalah 

23 jan 2012, 12 pm - 3pm : majlis berarak ..1st time aku tengok "pulut semangat" oghe klate..


23 jan 2012, 5 pm - 9pm : gerak blk gua musang, sempat ngeteh minum air kelapa area politeknik kota bharu sebelah kem desa pahlawan, perghh yummy.. n pasaraya pantai timur .. lupe nak citer : pg tu, husband n adik2 p pasar pasir mas beli "serbomokneko" utk mkn beradap termasuk ikan siakap, udang galah okeh..mmg beli siap2 sbb tau kat GM mahal huhu (bau? hehe nasib x bau kat keta)

25 jan 2012, 12pm-6pm : majlis sambut menantu @ uma pak mertua .. meriah dlm kesederhanaan .. i jeles ok sebab kali ni ade kanopi ..hahahaha (dulu time aku xdak sebab out of stock.. pilihanraya punye pasal..nyampah)


eh cop cop td kata 2 org adik nikah . ha ni ha soghe lg..mc'na aka mak ucu arham.. da kawen da na huhu cm xcaye lg n pilihan hatinye mr.adi... walaupun kitorg x sempat tgk na nikah kat surau aritu sebab kalut majlis kat uma apepun congrats n moga bahagia hingga akhir hayat.. nikah pd 25 jan 2012, 2.30 pm..

25 jan 2012 , 6pm : majlis sambut menantu @ renok ..simple n nice..plg best triffle mak adi...mak oi sedapnye..huhu

n tada..hantaran drpd pihak perempuan yg aku recycle drpd hantaran time aku kawen dulu.. hasilnye ? cer tengok sendiri...comeiii x comei x...
 25 jan 2012, 9pm -12pm : acara bbq kat uma abah mengumpulkan semua adik-bradik kecuali abg long sgt happening..

27 jan 2012, 5pm-9pm : blk KL sudah

Apepun :

1- Makanan utk mkn beradap kat uma abah memang meletop sebab mama angkat mak usu arham memang tukang masak fofular...licin semua menu
2 - kepenatan drive keta sejauh 1400km +-  rasa berbaloi sebab sumer org epi.. aku mcm biasa jd driver sajer...arham lak jd bos di belakang..husband jd co-pilot 
3 - yg penting semua da selamat menikah, sorg lg pak"cik arham yg masih cuba jual minyak .. kuang kuang kuang hehe jgn marah mi..



Read more...

Sunday 15 January 2012

Kek Batik



Tuan uma ibarat biskut. Kejap timbul kejap tenggelam. Kali ni respi mmg kna ngan tema "BISKUT" itu.. hehe Kek Batik. dah bernafas 26 tahun di bumi Allah ni, tapi ni la kali pertama buat sdiri kek batik.  Resepi aku refer kat blog Kak Ros, Bukan Sekadar Masakan. Mmg menjadi & menjadi-jadi aku repeat n repeat. Versi aku wat kurangkan manis utk kesejahteraan ahli jemaah yg menjamahnye.. Cer tengok respi..mudah je ni :

 Resepi : Kek Batik

Bahan

1 bungkus besar biskut marie perasa original - dipthkn 2 atau 3 (aku guna jenama Munchy's)
1/2 tin besar susu pekat *
180 gm butter  (aku letak 3 sb butter) *
100 gm coklat bar masakan *
1/2 cawan milo *
1/3 cawan air panas / susu segar *(aku pnah wat dua2 versi..sedap) 
1 sudu teh coklat emulco *(aku tambah)

Cara-cara

- Campurkan kesemua bahan * dlm kuali/periuk
- Panaskan atas api hingga pekat (kacau selalu)
- Masukkan biskut & gaul rata (smpi biskut tersalut ngan coklat)
- Masukkan dlm tupperware/loyang yg sudah diglis ngan butter.
- Tekan padat2 guna sarung tangan / plastik.. jgn berani2 tekan tanpa plastik sebab panas hehe
- Sejukkan dlm peti 1-2 jam, keluarkan & potong.. guna pisau tajam ok..

ps: aku wat 1/2 adunan je n jujurnye aku x sukat , sumer aku masuk je.. bahan sumer sama tp sukatan men agak2..x dan nak capai penimbang huhu..

Harap maklum, entry di blog ni akan mengambil masa utk di"up" berikutan kerja2 menjadual rutin hidup blum selesai2.. huhu penangan tutup akaun mmg xboleh tutup mata, berkoyan-koyan invois ngan claim dtg..cubaan

Read more...

Thursday 5 January 2012

Coklat Ganache

Salam Tahun Baru 2012.

Walaupun da basi, aku pikir respi ni masih relevan utk ditayang.. huhu

Kek coklat adalah satu2nye kek yg aku reti buat setakat ni..haha yg len pun pnah aku try..tapi chemistry ngan kek coklat nih len mcm sket..ayat cover.  Sempena besde aku 11.12 arituh, aku bake kek coklat guna respi biasa tapi aku tambah topping coklat ganache versi budak baru blajo.. Eh eh tapi kan my sis in law mintak respi coklat ganache tuh..rupanye masih ada org yg nak respi walaupun kek itu yang ado.. haha..anyway tq to kak dayang yang share respinyer... 


Resepi : Topping Coklat Ganache

Bahan

100 g coklat masak (dipotong kecil2)
125 ml susu segar/susu perisa coklat
50 g butter (dipotong kecil2)
4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)

Cara
 
-Satukan kesemua bahan di dlm periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan.
- Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat.
-Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu).

ps : klu topping agak cair, dun worry, masukkan je dlm peti ais sebentar dlm 1 jam n kuarkan.. topping akan likat & cantik... ikut pengalaman : topping xkan keras walaupun lama dlm peti.

Read more...