Thursday, 5 January 2012

Coklat Ganache

Salam Tahun Baru 2012.

Walaupun da basi, aku pikir respi ni masih relevan utk ditayang.. huhu

Kek coklat adalah satu2nye kek yg aku reti buat setakat ni..haha yg len pun pnah aku try..tapi chemistry ngan kek coklat nih len mcm sket..ayat cover.  Sempena besde aku 11.12 arituh, aku bake kek coklat guna respi biasa tapi aku tambah topping coklat ganache versi budak baru blajo.. Eh eh tapi kan my sis in law mintak respi coklat ganache tuh..rupanye masih ada org yg nak respi walaupun kek itu yang ado.. haha..anyway tq to kak dayang yang share respinyer... 


Resepi : Topping Coklat Ganache

Bahan

100 g coklat masak (dipotong kecil2)
125 ml susu segar/susu perisa coklat
50 g butter (dipotong kecil2)
4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)

Cara
 
-Satukan kesemua bahan di dlm periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan.
- Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat.
-Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu).

ps : klu topping agak cair, dun worry, masukkan je dlm peti ais sebentar dlm 1 jam n kuarkan.. topping akan likat & cantik... ikut pengalaman : topping xkan keras walaupun lama dlm peti.

0 comments: