Saturday, 10 December 2011

Blueberry Cheese Tart



Aku pnah teringin nak p klas buat tart.. tp kekangan2 tertentu m'halang aku nak p. Akhirnya aku study sdiri how to make a tart or "mengetart" .. Masuk mcm2 dapur nak tgk cmne caranya wat tart ni.. Jujurnye aku rasa ni cubaan plg mencabor yg pnah aku jayakan. Akhirnye, hasil tunjuk ajar sifoo tart Kak Azita, terhasil lah blueberry cheese tart buat julung2 kalinye dlm dapur aku sdiri.. Mmg sedap cuma bila amatur buat mmg ke laut lah shell tuh .. aku yg mmg fail bab seni ukiran jauh skali senibina mencuba sedaya upaya lah..yg penting boleh di ngap.. ok persilakan menjamu mata n tgk resepinyer yer :

Resepi : Blueberry Cheese Tart


Dicuba oleh :

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

-Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.


Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
- Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.


Cara - Cara

- Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
- Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
- Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
- Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
- Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
- Bakar selama 5 minit. Siap!!!



Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita...) :

- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

ps : kalau rasa nak cantik shell tu, sila la beli acuan yg betul2.. jgn ikut aku, men tangkap muat je ape yg ader kat uma..huhu sekian.. sgt sedap n delicious my tot tot..

0 comments: