Nasi Daging |
Daging Rebus & Air Asam |
Stok daging masih byk kat rumah kan kan? Pekata korg try resepi nasi daging ni.. walla da la sedap.. yg penting x muak.. resepi mcm biasa ushar kat myresepi..tapi aku adjust ikut kesesuaian isi umah.. camni yer...
Resepi : Nasi Daging
Sumber :
1) Nasi
Bahan
- 1/2 kg daging
- 3 sb rempah sup (serbuk)
- air secukupnya
- 3 cawan beras
- 1 cwn susu cair
- 3 sb butter/majerin
- rempah 3 sekawan (bunga lwg+kayu manis + buah pelaga)
- 1 biji bwg besar - dihiris
- 1inch halia-dihiris
- 1inch halia-dihiris
- garam
- perasa (cukup rasa)
Cara
- Potong daging lebar nipis
- Rebus daging + air secukupnya + rempah sup + garam hingga daging empuk.
- Panaskan butter & tumis rempah 3 sekawan + halia hingga nek bau, tutup api
- Basuh & buang air beras
- Satukan beras + rempah tumis + 2-3 cwn air rebusan daging + susu cair dlm ricecooker
- Masukkan bwg hiris + garam + perasa
- Tanak nasi spt biasa
2) Daging & Air Asam
- Daging yg sudah direbus empuk
- 3 sb air asam jawa pekat *
- hirisan cili padi *
- garam + gula *
- perahan air limau kasturi* jika mau
Cara
-Angkat daging yg direbus td, toskan & ketepikan
- Campur semua bahan * utk dijadikan pencicah
- Hidangkan dgn nasi daging
ps : ok nak p peghangat nasi daging.. ade sket lg tuh.. nak lunch pulak..cuba ye..
0 comments:
Post a Comment