Monday, 19 December 2011

Mama is 26..







 


 

 

 


Majlis : Sambut besde mama yg ke-26
Tempat : Thai Thai, Sunway Pyramid
Tarikh : 11.12.2011 (9pm)
Catatan : Tq my hubby for ur treat..
Memori : Sesat sesat nak cari thai thai dlm sunway nih.. padahal da p 3 kali..huhu

Read more...

Sunday, 18 December 2011

im proud to be momma for prem baby


From Zero to Hero.. or can i say.. from 1.3kg to 7kg in 5 months? hehe what eva it is.. im still proud n syukur to have Arham as my special prematured baby..

TIPS for mama : 

Tips Penjagaan Bayi Pramatang : How to handle premature baby..

Ini pengalaman aku sendiri.. Pengalaman yg mungkin x berulang..

 1) Susu ibu. of coz sumer org ckp cmtu, tp utk premature,kandungan bm mama premature beza ngan mama yg biasa. So, sgt penting susu ibu utk baby premature. Cara nak handle ebm premature pun beza. Please refer mane2 pamplet hospital eg ppum. (until now, im still fully breastfeed my baby)

2) Slalu sentuh baby skin to skin. klu dpt chance slalu dukung time kat hospital lg, kiter dulu akan dukung & nyanyikan nasyid atau berzikir atau berbual ngan baby. 

3) bila da discaj nnti, jgn dedahkan ngan ramai org. premature baby sgt mudah demam. 

4) klu de ubat dibekalkan, bagi la ikut jadual yg btul. 

5) sabar tawakal, skang mungkin rasa sgt mencabar, tp bila da nmpk baby mkin sihat & montel, semua perit hampir lupa. (I almost forgot about his past)

oh 1 lg, klu baby stil kat SCN, kerapla dtg menziarah, pam susu utk baby, bila nmpk baby ati tenang, susu pun byk insyaAllah. sorry klu kurg membantu.

ps : jgn pelik, ni tips aku bg special utk member kpd member yg menerima dugaan yg samer.. Tapi utk renungan bersama.. aku share dlm blog nih...

Read more...

Anak Mama Da Pandai Meniarap

video

Hadiah besde plg indah.. Melahirkan, membesarkan, mendidik Munif Arham yg kami syg.. Anak mama da pandai meniarap sendiri.. shukernyer... bersyukur sgt.. Umur dlm mykid : 5 bulan.. tapi umur sebenar : 3 bulan.. meniarap di usia 3 bulan .. u r good boy munif arham...Arham skang da suker bercerita, suker main air liur, n suke hisap jari sendiri.. tiap ari mama bawakkan "Simba" jd peneman.. Ngan Simba - Simba pun Arham hisap.. haha comeii sungguh..

Read more...

Buncis goreng telur

Lauk ni terperuk dlm draft lame dah.. klu roti da expired, klu susu da masam, lama sgt yg aku pun da xtau bila aku masak lauk ni n snap pic.. tp mengenangkan blog ni aku sorg admin nye.. haruslah aku up kan "sesuatu" utk menyambung legasi blog ini haha epik sungguh..Lauk ni watnye semudah kacang..dah mmmg namenye kacang buncis hehe..adoiyainyer pun.. jom ushar respi nye adik2 n kakak2 yer ..eh abg2 pun ade ker? terimakaseh..

Resepi : Kacang buncis goreng telur
Asal : Sendiri

Bahan
- 15 btg kacang buncis
- 1 biji bwg besar
- 4 ulas bwg putih
- 1/2 genggam ikan bilis
- 1 biji telur
- 1 sd kecik serbuk kunyit
- garam + perasa
- minyak

Cara
- Potong tegak kecil kcg buncis, basuh, ketepikan
- Tumbuk / kisar halus bwg merah + putih + ikan bilis
- Panaskan minyak
- Tumis bhn tumbuk hingga naik bau , + serbuk kunyit
- Masukkan kcg buncis, masak rata
- Pecahkan telur & pukul sedikit di dlm mangkuk
- Tuangkan ke atas kcg buncis
- Gaul rata
- Tambahkan perasa + garam..sedia dihidang

Read more...

Sunday, 11 December 2011

Besde Wishes

4 benda yg aku berangan kalau lah dapat arini...hahaha


Kitchenaid Stand Mixer - Artisan
Garmin GPS.. meleleh
IKEA dinner set ... putih comey
Loket bentuk A - utk tanda nama Azaha & Arham
PS : EN.SUAMI YG KU CINTA.. BOLEH LULUS X PERMOHONAN NI AGAK2? HEHEHE

Read more...

Saturday, 10 December 2011

Epy Besde to Me..

Menjelang 11.12.11 , 2 jam lg.. Boleh ker nak countdown?? Boleh kn je la..

Doa aku...
Ya Allah, Syukur atas kurniaan ini, kesihatan yang baik, umur yg panjang, rezeki yg luas, cahaya mata yang sempurna, suami yang mithali , hamba Mu yang lemah ini hanya mampu menadah tangan memohon keampunan daripada Mu. Ya Allah tetapkan lah hatiku, keluargaku, sahabat2ku ke jalan yg diredhai dan sentiasa berada di bawah rahmat Mu. Amin
Selamat Hari Lahir by Saujana

Happy Birthday to Me .. Happy 26th Biba.. 

ps : Yang bestnye tiap tahun rakyat selangor mesti cuti bila 11.12..hehe

Read more...

Blueberry Cheese Tart



Aku pnah teringin nak p klas buat tart.. tp kekangan2 tertentu m'halang aku nak p. Akhirnya aku study sdiri how to make a tart or "mengetart" .. Masuk mcm2 dapur nak tgk cmne caranya wat tart ni.. Jujurnye aku rasa ni cubaan plg mencabor yg pnah aku jayakan. Akhirnye, hasil tunjuk ajar sifoo tart Kak Azita, terhasil lah blueberry cheese tart buat julung2 kalinye dlm dapur aku sdiri.. Mmg sedap cuma bila amatur buat mmg ke laut lah shell tuh .. aku yg mmg fail bab seni ukiran jauh skali senibina mencuba sedaya upaya lah..yg penting boleh di ngap.. ok persilakan menjamu mata n tgk resepinyer yer :

Resepi : Blueberry Cheese Tart


Dicuba oleh :

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

-Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.


Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
- Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.


Cara - Cara

- Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
- Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
- Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
- Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
- Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
- Bakar selama 5 minit. Siap!!!



Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita...) :

- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

ps : kalau rasa nak cantik shell tu, sila la beli acuan yg betul2.. jgn ikut aku, men tangkap muat je ape yg ader kat uma..huhu sekian.. sgt sedap n delicious my tot tot..

Read more...

Friday, 9 December 2011

Pecel Ayam


Tuan uma nak sapu sawang .. mintak lalu yer .. hahaha . Kalau ade labah2 kat blog mau da 2ka jd uma spiderman blog aku nih. Tolong aku , kasi tips mcm mane nak jd career woman + fully breastfeed baby + sughi ghumah 1/2 masa + food blogger tegar ... aku kehabisan tenaga bila smpi uma tiap2 hari... plg teruk aku x masak utk berminggu2 lamanyer.. yg aku leh wat.. "mama session" shj ..
Pecel Ayam
Kencur = Cekur


Anyway tq tq pd sape2 yg masih menjenguk dapur ku ini walaupun x berasap.. Sudi2 kan la mencuba.. Mlm ni td, aku bertekad masak tuk suami.. Ayam Pecel ni mmg feveret family aku yg berketurunan Jawa.. Aritu sempat beli Kencur kat pasar mlm. Jd lauk ni la aku persembahkan utk suami tercinta yg berasal dr Kelate..hahha telan je la bang..
Resepi nye mudah, cmni :
Resepi : Pecel Ayam
Asal : Mak

Bahan
- 1/2 ekor ayam potong sederhana
- 1 inch halia 
- 5 ulas bwg putih
- 10 btg cili padi
- Santan pekat 
- Santan cair
- Daun Limau
- Daun cekur - dihiris nipis
- 5 biji buah cekur
- 2 sb air asam jawa
- garam, gula & perasa

Cara
- Basuh bersih ayam & ungkep ayam tersebut
-Kisar halus bwg putih + cili padi + buah cekur
- Masukkan santan cair & bahan kisar ke dlm kuali, buka api sederhana 
- Masak hingga didih
- Masukkan garam , perasa & gula
- Tambah santan pekat
- Masukkan ayam
- Masukkan daun cekur & daun limau purut
- Masak hingga ayam masak

ps : resepi asal, ayam di bakar, tp mak aku slalu wat cmni je jd aku pun folo.. sdap gak wat utk ikan keli, pari ..


Read more...

Sunday, 4 December 2011

Gathering Time






Last week punye citer.. Hari ni baru update.. adoiyai nye pun.. aku masih dlm suasana menyesuaikan diri mjadik working mum who had a blog to be update.. hahaha masih gagal utk 2 minggu pertama ni.
Aku tabik toing toing utk host gathering kali ni.. Asiah n family.. Asiah yg juger my bff, sgt tegar dlm dunia blog after came back from buat gaji utk whole UM hari2.. plus she have 1 comey n active son "Firas" yg suker men car n mesti kemas umah tiap2 ari.. sgt kagum.. hehe

TO: ASIAH, K.TUN, Z...
I'VE GREAT TIME WITH ALL OF U ..
MAY THIS FRENSHIP NEVA LAST..


PS : U can read Asiah's entry about this gathering n see how sweet she is...b4 i forget.. this gathering is " MR.ENGINEER & MRS ACCOUNTANT's gathering" 4 hati, 4 jiwa..

Read more...