Monday, 19 December 2011

Mama is 26..







 


 

 

 


Majlis : Sambut besde mama yg ke-26
Tempat : Thai Thai, Sunway Pyramid
Tarikh : 11.12.2011 (9pm)
Catatan : Tq my hubby for ur treat..
Memori : Sesat sesat nak cari thai thai dlm sunway nih.. padahal da p 3 kali..huhu

Read more...

Sunday, 18 December 2011

im proud to be momma for prem baby


From Zero to Hero.. or can i say.. from 1.3kg to 7kg in 5 months? hehe what eva it is.. im still proud n syukur to have Arham as my special prematured baby..

TIPS for mama : 

Tips Penjagaan Bayi Pramatang : How to handle premature baby..

Ini pengalaman aku sendiri.. Pengalaman yg mungkin x berulang..

 1) Susu ibu. of coz sumer org ckp cmtu, tp utk premature,kandungan bm mama premature beza ngan mama yg biasa. So, sgt penting susu ibu utk baby premature. Cara nak handle ebm premature pun beza. Please refer mane2 pamplet hospital eg ppum. (until now, im still fully breastfeed my baby)

2) Slalu sentuh baby skin to skin. klu dpt chance slalu dukung time kat hospital lg, kiter dulu akan dukung & nyanyikan nasyid atau berzikir atau berbual ngan baby. 

3) bila da discaj nnti, jgn dedahkan ngan ramai org. premature baby sgt mudah demam. 

4) klu de ubat dibekalkan, bagi la ikut jadual yg btul. 

5) sabar tawakal, skang mungkin rasa sgt mencabar, tp bila da nmpk baby mkin sihat & montel, semua perit hampir lupa. (I almost forgot about his past)

oh 1 lg, klu baby stil kat SCN, kerapla dtg menziarah, pam susu utk baby, bila nmpk baby ati tenang, susu pun byk insyaAllah. sorry klu kurg membantu.

ps : jgn pelik, ni tips aku bg special utk member kpd member yg menerima dugaan yg samer.. Tapi utk renungan bersama.. aku share dlm blog nih...

Read more...

Anak Mama Da Pandai Meniarap

video

Hadiah besde plg indah.. Melahirkan, membesarkan, mendidik Munif Arham yg kami syg.. Anak mama da pandai meniarap sendiri.. shukernyer... bersyukur sgt.. Umur dlm mykid : 5 bulan.. tapi umur sebenar : 3 bulan.. meniarap di usia 3 bulan .. u r good boy munif arham...Arham skang da suker bercerita, suker main air liur, n suke hisap jari sendiri.. tiap ari mama bawakkan "Simba" jd peneman.. Ngan Simba - Simba pun Arham hisap.. haha comeii sungguh..

Read more...

Buncis goreng telur

Lauk ni terperuk dlm draft lame dah.. klu roti da expired, klu susu da masam, lama sgt yg aku pun da xtau bila aku masak lauk ni n snap pic.. tp mengenangkan blog ni aku sorg admin nye.. haruslah aku up kan "sesuatu" utk menyambung legasi blog ini haha epik sungguh..Lauk ni watnye semudah kacang..dah mmmg namenye kacang buncis hehe..adoiyainyer pun.. jom ushar respi nye adik2 n kakak2 yer ..eh abg2 pun ade ker? terimakaseh..

Resepi : Kacang buncis goreng telur
Asal : Sendiri

Bahan
- 15 btg kacang buncis
- 1 biji bwg besar
- 4 ulas bwg putih
- 1/2 genggam ikan bilis
- 1 biji telur
- 1 sd kecik serbuk kunyit
- garam + perasa
- minyak

Cara
- Potong tegak kecil kcg buncis, basuh, ketepikan
- Tumbuk / kisar halus bwg merah + putih + ikan bilis
- Panaskan minyak
- Tumis bhn tumbuk hingga naik bau , + serbuk kunyit
- Masukkan kcg buncis, masak rata
- Pecahkan telur & pukul sedikit di dlm mangkuk
- Tuangkan ke atas kcg buncis
- Gaul rata
- Tambahkan perasa + garam..sedia dihidang

Read more...

Sunday, 11 December 2011

Besde Wishes

4 benda yg aku berangan kalau lah dapat arini...hahaha


Kitchenaid Stand Mixer - Artisan
Garmin GPS.. meleleh
IKEA dinner set ... putih comey
Loket bentuk A - utk tanda nama Azaha & Arham
PS : EN.SUAMI YG KU CINTA.. BOLEH LULUS X PERMOHONAN NI AGAK2? HEHEHE

Read more...

Saturday, 10 December 2011

Epy Besde to Me..

Menjelang 11.12.11 , 2 jam lg.. Boleh ker nak countdown?? Boleh kn je la..

Doa aku...
Ya Allah, Syukur atas kurniaan ini, kesihatan yang baik, umur yg panjang, rezeki yg luas, cahaya mata yang sempurna, suami yang mithali , hamba Mu yang lemah ini hanya mampu menadah tangan memohon keampunan daripada Mu. Ya Allah tetapkan lah hatiku, keluargaku, sahabat2ku ke jalan yg diredhai dan sentiasa berada di bawah rahmat Mu. Amin
Selamat Hari Lahir by Saujana

Happy Birthday to Me .. Happy 26th Biba.. 

ps : Yang bestnye tiap tahun rakyat selangor mesti cuti bila 11.12..hehe

Read more...

Blueberry Cheese Tart



Aku pnah teringin nak p klas buat tart.. tp kekangan2 tertentu m'halang aku nak p. Akhirnya aku study sdiri how to make a tart or "mengetart" .. Masuk mcm2 dapur nak tgk cmne caranya wat tart ni.. Jujurnye aku rasa ni cubaan plg mencabor yg pnah aku jayakan. Akhirnye, hasil tunjuk ajar sifoo tart Kak Azita, terhasil lah blueberry cheese tart buat julung2 kalinye dlm dapur aku sdiri.. Mmg sedap cuma bila amatur buat mmg ke laut lah shell tuh .. aku yg mmg fail bab seni ukiran jauh skali senibina mencuba sedaya upaya lah..yg penting boleh di ngap.. ok persilakan menjamu mata n tgk resepinyer yer :

Resepi : Blueberry Cheese Tart


Dicuba oleh :

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

-Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.


Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
- Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.


Cara - Cara

- Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
- Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
- Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
- Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
- Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
- Bakar selama 5 minit. Siap!!!



Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita...) :

- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

ps : kalau rasa nak cantik shell tu, sila la beli acuan yg betul2.. jgn ikut aku, men tangkap muat je ape yg ader kat uma..huhu sekian.. sgt sedap n delicious my tot tot..

Read more...

Friday, 9 December 2011

Pecel Ayam


Tuan uma nak sapu sawang .. mintak lalu yer .. hahaha . Kalau ade labah2 kat blog mau da 2ka jd uma spiderman blog aku nih. Tolong aku , kasi tips mcm mane nak jd career woman + fully breastfeed baby + sughi ghumah 1/2 masa + food blogger tegar ... aku kehabisan tenaga bila smpi uma tiap2 hari... plg teruk aku x masak utk berminggu2 lamanyer.. yg aku leh wat.. "mama session" shj ..
Pecel Ayam
Kencur = Cekur


Anyway tq tq pd sape2 yg masih menjenguk dapur ku ini walaupun x berasap.. Sudi2 kan la mencuba.. Mlm ni td, aku bertekad masak tuk suami.. Ayam Pecel ni mmg feveret family aku yg berketurunan Jawa.. Aritu sempat beli Kencur kat pasar mlm. Jd lauk ni la aku persembahkan utk suami tercinta yg berasal dr Kelate..hahha telan je la bang..
Resepi nye mudah, cmni :
Resepi : Pecel Ayam
Asal : Mak

Bahan
- 1/2 ekor ayam potong sederhana
- 1 inch halia 
- 5 ulas bwg putih
- 10 btg cili padi
- Santan pekat 
- Santan cair
- Daun Limau
- Daun cekur - dihiris nipis
- 5 biji buah cekur
- 2 sb air asam jawa
- garam, gula & perasa

Cara
- Basuh bersih ayam & ungkep ayam tersebut
-Kisar halus bwg putih + cili padi + buah cekur
- Masukkan santan cair & bahan kisar ke dlm kuali, buka api sederhana 
- Masak hingga didih
- Masukkan garam , perasa & gula
- Tambah santan pekat
- Masukkan ayam
- Masukkan daun cekur & daun limau purut
- Masak hingga ayam masak

ps : resepi asal, ayam di bakar, tp mak aku slalu wat cmni je jd aku pun folo.. sdap gak wat utk ikan keli, pari ..


Read more...

Sunday, 4 December 2011

Gathering Time






Last week punye citer.. Hari ni baru update.. adoiyai nye pun.. aku masih dlm suasana menyesuaikan diri mjadik working mum who had a blog to be update.. hahaha masih gagal utk 2 minggu pertama ni.
Aku tabik toing toing utk host gathering kali ni.. Asiah n family.. Asiah yg juger my bff, sgt tegar dlm dunia blog after came back from buat gaji utk whole UM hari2.. plus she have 1 comey n active son "Firas" yg suker men car n mesti kemas umah tiap2 ari.. sgt kagum.. hehe

TO: ASIAH, K.TUN, Z...
I'VE GREAT TIME WITH ALL OF U ..
MAY THIS FRENSHIP NEVA LAST..


PS : U can read Asiah's entry about this gathering n see how sweet she is...b4 i forget.. this gathering is " MR.ENGINEER & MRS ACCOUNTANT's gathering" 4 hati, 4 jiwa..

Read more...

Saturday, 26 November 2011

Meehun Sup

Kebetulan adik ipar dtg mlm semalam..pk punye pk... ape nak masak ek? mm ade ayam je, wat la meehun sup, ringkas , senang sket xbyk songeh...


Resepi : Meehun Sup

By :

Bahan

- 1 bungkus meehun

- 1/2 ekor ayam -dipotong kecil
- 2 biji bwg besar
- 5 ulas bwg putih
- 2 biji buah keras (optional)
- 5 sb rempah sup
- 1 inch halia
- air secukupnya
- kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
- garam
- 2 sb lada hitam - ditumbuk



Lain-lain

- daun bwg
- bwg goreng
- sambal kicap
- ayam carik

Cara

- Basuh bersih ayam & rebus ngan air + halia + garam dlm periuk A
- Sambil tu, kisar bwg besar + putih + buah keras
- Panaskan minyak di kuali , tumis bahan kisar
- Masukkan rempah sup dlm kuali & rempah 3 sekawan, tumis hingga naik bau
- Masukkan bahan tumis dlm periuk A
- Masak hingga menggelegak
- Tambahkan lada hitam, garam, perasa
- Taburkan bwg goreng & daun bwg (optional)

- Siap

Cara hidang : Meehun yg sudah dicelur + sup + bwg goreng + daun bwg + ayam carik + sambal kicap disatukan

* ayam carik = rebus 1 bhgn dada bersama sup ayam td, angkat & carik..lg sedap sebab da sebati rasa sup tu dlm ayam..

Read more...

Cream Puff




Cubaan berani mati...Oops sebelum tu, Salam Maal Hijrah utk sumer ...
Ya, ini hasil eksperimen kat makmal aku td.. huhu lapor bkn men tetiba terrsinggah blog kak azlita masam manis... terrrnampak photo cream puff dier...terus terrrliur haha..bkn men byk terrr...
rupanye bkn susah tp x senang nak wat kuih yg 1 ni.. eh kat kdai bape hinggit ek? xpnah beli... tp mesti mhl gak kot..cuba try wat sdiri.. meh cni aku kopipes kn respi drpd kakak ayu yg sorg ni...tq kak azlita, sy cnp kat cni ye...
Recipe : Cream Puff & Cream Custard
By : Yani & Honey & Kak Azlita
Try by :

Bahan

CREAM PUFF

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Cara

- Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
- Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
- Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
- Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
- Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
- Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
- Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
- Masukkan telur, kacau cepat-cepat
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.
- Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
- Pipe kan ke atas dulang
- Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
- Spray permukaan cream puff dengan air.
- Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
- Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.

CREAM CUSTARD

by : Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambah

Cara

- Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
- Masukkan telur dan kacau lagi.
- Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
- Masak sehingga pekat.
- Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
- Ulang sehingga pekat.
-Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.

* Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Ps : 1 adunan cream puff leh dpt dlm 8 - 10 bj cmtu, so leh la doublekan klu nak byk sket...



Read more...

Wednesday, 23 November 2011

Lempeng Blueberry


Resepi : Lempeng Blueberry

Bahan
- 1 cwn tepung
- 1 cwn air
- 1 cwn susu segar
- secubit garam
- jem blueberry

cara
- campurkan kesemua bahan kecuali jem
- kacau rata hingga tepung x berketul
- panaskan non-stick pan
- sendukkan adunan & gelek2 kn pan knn kiri
- terbalikkan bila lempeng jd coklat
- angkat & cicahlah ngan jem blueberry..

Read more...

kuih seri muka


ada yg rindu shayer x? Haha ok. Xpyh ngade. Lepas 5 bln cuti, 2 ari keja trus demam gigil2 ok. Mlm td demam, siang p keja. Itulah penangannya. So ngah pump pump session nih leh la curik masa update blog shayang nih. Resepi amek dr myresepi.. kat cni resepi nyer..Oh sgt huru hara sket seminggu dua ni.. Mcm2 nak setelkan.. Anyway tq 4 ur support..tetiba.. 

Resepi : Kuih Seri Muka

Bahan lapisan bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 st garam
2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 st garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) 
Cara
 
Untuk lapisan bawah:-
A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:-
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

Read more...

Friday, 18 November 2011

Nenek Rindu Arham

td aku kol mak, Arham pun duk sibuk borak gak ngan neneknya.. ala sian mak a k a nenek arham.. rindu Arham katanyer.. aku mintak mak bukak skype, tp mak x reti.. ala ala sedih pulak

nenek jgn sedih2 ye, arham pun rindu nenek.. ni arham ade seprais nak bg nenek.. tengoklah...
hehe..comey tak? mama ngan ayah sibuk memanjang, nnti arham suruh diorg cuti blk kg jumpe nenek, atok, buyut ngan cik liza yer..  (alasan aje mak ayah ko tuh haha)

Read more...

20 Fakta yg Korang Kena Tau ....

Pasal AKU...

1 - Tak pernah masuk tadika kemas ke pasti ke smartreader ke..

2 - Suke mintak baju cantik banding mainan..

3 - Tak suker tengok kartun

4 - Men masak-masak guna dapur kayu dgn hasillnye boleh dimakan, masak nasi betul2, daging masak kicap betul2, men ngan kakak aku, k.liza n jiran aku ana. time tuh umo aku 6-7 thn kot.

5 - Pernah menolak jatuh jiran sendiri kat tangga.. haha kejam giler kn? eh bdak tu selamat x? selamat da kawen da ade anak pun.. sebab : x bg aku join main teng teng..dier hanye mengoffer kakak aku aje..bikin panas haha

6 - aku allergic bau busuk, klu bau rase nak termun...., kecik2 mak aku blk noreh, aku mesti p jauh sebab bacin* (jawa word=busuk yg menyengat) sian mak aku.. syg mak

7 - aku x pernah sarapan sebelum p skola hatta air masak sekalipun

8 - klu van milo dtg skola, aku q, pastu bg kat kwn...aper? mmg aku x leh minum dulu2

9 - aku x boleh membaca mase mule2 masuk darjah 1, mmg sadis. nur faizah sufaat a k a classmate aku sgt gigih ngajar aku ok.. tq frenz,, ironinya peksa ujung thn aku dpt no 1 dlm kelas seramai 40 org ituh ..ampunnn

10 - aku pnah terkencing dlm suar atas motor time abg aku amek blk skola..puas da aku tahan, tp x bjaye huhuhuhu

11 - aku suke nyanyi, jd aku salurkn ke tmpt yg betul, menjd wakil sekolah dlm nasyid smpi peringkat negeri...kuangkuang..

12 - akil baligh pd usia 11 thun..ooopsss

13 - menggedix ngan cikgu praktikal pd usia akil baligh.. kunun jd abg angkat la ape la.. saper? xpela biarla rasia.. arap cikgu S da beranak pinak lah hendaknye...

14 - pnah nyanyi sorg2 dpn kelas time darjah 5 sbb boring pastu request nak nyanyi .. giler kentang..

15 - pnah jd juara pertandingan baca berita, deklamasi sajak, kuiz math n sains.. pernah gak masuk pidato tp kelauttt

16 - nak masuk asrama sebab terpaut tgk asrama tuh ade baldi tersusun byk2 kat tepi toilet.. ini serius..aku rase cool kot klu dpt duduk asrama...

17 - sudah berjauhan ngan family seawal usia 13 thn hingga skrg..maksudnye da 13 thun aku duduk berjauhan..mmm lamenyer...

18 - aku hanye homesick bile exam nak dekat..kantoii

19 - sebelum exam, akan aku pastikan kol mak ayah & mintak ampun byk2 & minta mak ayah doakan.. tiap kali exam besar hatta exam spa sekalipun kuangkuang

20 - aku sgt syg family aku termasuk mertua aku walaupun aku ni garang sebenarnyerrr.... motif? haha

nape aku wat entry nih... sebab aku teruja ngan 1 blog nih.. blog roq namenyer.. sgt mengimbau kenangan aku time kecik2 dulu.. aku pelupa sbnarnye..kdg pas letak berus gigi, aku amek blk, picit ubat gigi, berus lg wat kali ke-2..haha bak kater roq dlm blognye nyanyuk pra-matang .. tp childhood memory nih aku x luper smpi skang..perasan kn? sumer fakta nih ialah childhood memories aku...

dun judge me by dis facts..i'm trying to be better muslimah afterall...

share lah fakta korg pulak yer.. i nak tau..

sekian

ps : lamer da x msk, sbb tu xdak entry resepi..sorry ye..nnti i masak i letak cni k..

Read more...

Wednesday, 16 November 2011

Daging Goreng Kunyit

Actually kan, actually kan i da lamer x masak huahua...msk yg merapu byk.. msk yg skema blum blum lg.. merapu eg: sosej goreng la, burger la, benjo la.. tp cm malu mls nak share haha .. pekata aku sajikan 1 lauk mudah lg mampan spt tajuk di atas..wah surat rasmi... :) 


Resepi : Daging goreng kunyit

Bahan
- 1/2 kg daging
- 4 ulas bwg putih
- 1 biji bwg besar
- 10 btg buncis / 3 btg kcg pjg-dipotong pjg2
- 3 sb serbuk kunyit
- garam,perasa,gula
- air rebusan daging secukupnya
-minyak

cara
- potong daging lebar & nipis
- rebus daging hingga empuk dgn air + garam sket, angkat & ketepikan
- hiris nipis bwg putih + bwg merah
- panaskan minyak & tumis bwg hingga layu
- masukkan daging + serbuk kunyit
- masukkan kcg buncis
- tambah sket air rebusan
- perasakan garam, perasa & gula
- masak lg hingga kuah agak kering & kcg buncis empuk.

ps : menu ni aku msk time wat nasi daging arituh..ohh lupe sape nak pedas leh + cili padi k... sekian

Read more...

1st Holiday wif Arham..

entry selingan .. da lame duk terperuk dlm draft.. arini baru nak oter sket2.. mmg aku da lemau nak berblog.. semangat makin pudar huahua... xmau xmau meh la cni semangat meh la cni.. syg blog ni...busyuk busyukk haha.. ni sumer crite 2 minggu sudah.. betul2 b4 nak blk raye aji kat uma mertua di gua musang.. rabu plan, khamis jln.. maksud nye rabu plan p cameron, khamis pg trus gerak. sebenarnye plan nak lalu karak, TAPI... sebab i'm driver.. i la wat keputusan haha.. trus mengedix rncg nak p minum teh .. alang-alang.. da la lame x blk kg, nak gak bersiar2 dulu..  4 ur info .. Cameron Highland to Gua Musang is only about 80km..harusss ku singgah dulu Cameron yg suam2 kuku sejuknya tu..

Jom jenjalan amek angen...









Motif ? utk kenangan Mr. Arham yg mak ayahnye sudah menunaikan perancangan wajib keluarga iaitu sekali setahun mesti ade acara mkn angen.. klu lebih 2 3 4 kali itu namenye sunat muakad... hehehe..

Read more...