Tuesday, 27 September 2011

Tips mudah hilangkan bau ayam & mengempukkan ayam super cepat




NAMA : AYAM UNGKEP.. 
itula nama tips ni.. sumer ni ajaran mak aku.. kebanyakan orang jawa akan memulakan proses masak ayam dengan men'UNGKEP' ayam dulu..caranye sng jek


CARA :

1- Basuh ayam dan potong ikut keperluan jenis lauk

2- Masukkan dalam kuali + air SKET + garam secubit + halia ditumbuk

3- Tutup kuali then tunggu smpi kaler ayam bertukar putih.

4- Angkat then ketepikan.

5- Gunakan ayam ungkep di dalam masakan ayam anda spt biasa.

TUJUAN:

1- ilangkan bau hanyir ayam

2 - bagi daging ayam cepat empuk dan mudah dimasak

JENIS LAUK:

- Kari, Sup, Pecel, Masak Lemak cili api, Kicap.. etc slalu yg berkuah,. klu nak lepas ungkep ayam tu digoreng cth utk masak kicap n pecel..

Ps : Mmg namenye pelik, tp cubala, masa masak anda disingkatkan n bau bau ayam yg xbest tuh akan ilang serta merta... x samer ngan rebus coz ungkep guna air sket je..

TIPS : copyright from Jaminaton Kitchen.. aka mak aku

0 comments: