NAMA : AYAM UNGKEP..
itula nama tips ni.. sumer ni ajaran mak aku.. kebanyakan orang jawa akan memulakan proses masak ayam dengan men'UNGKEP' ayam dulu..caranye sng jek
CARA :
1- Basuh ayam dan potong ikut keperluan jenis lauk
2- Masukkan dalam kuali + air SKET + garam secubit + halia ditumbuk
3- Tutup kuali then tunggu smpi kaler ayam bertukar putih.
4- Angkat then ketepikan.
5- Gunakan ayam ungkep di dalam masakan ayam anda spt biasa.
TUJUAN:
1- ilangkan bau hanyir ayam
2 - bagi daging ayam cepat empuk dan mudah dimasak
JENIS LAUK:
- Kari, Sup, Pecel, Masak Lemak cili api, Kicap.. etc slalu yg berkuah,. klu nak lepas ungkep ayam tu digoreng cth utk masak kicap n pecel..
Ps : Mmg namenye pelik, tp cubala, masa masak anda disingkatkan n bau bau ayam yg xbest tuh akan ilang serta merta... x samer ngan rebus coz ungkep guna air sket je..
TIPS : copyright from Jaminaton Kitchen.. aka mak aku
1- Basuh ayam dan potong ikut keperluan jenis lauk
2- Masukkan dalam kuali + air SKET + garam secubit + halia ditumbuk
3- Tutup kuali then tunggu smpi kaler ayam bertukar putih.
4- Angkat then ketepikan.
5- Gunakan ayam ungkep di dalam masakan ayam anda spt biasa.
TUJUAN:
1- ilangkan bau hanyir ayam
2 - bagi daging ayam cepat empuk dan mudah dimasak
JENIS LAUK:
- Kari, Sup, Pecel, Masak Lemak cili api, Kicap.. etc slalu yg berkuah,. klu nak lepas ungkep ayam tu digoreng cth utk masak kicap n pecel..
Ps : Mmg namenye pelik, tp cubala, masa masak anda disingkatkan n bau bau ayam yg xbest tuh akan ilang serta merta... x samer ngan rebus coz ungkep guna air sket je..
TIPS : copyright from Jaminaton Kitchen.. aka mak aku
0 comments:
Post a Comment