Monday 19 September 2011

soto nasi 1st luv... 2nd menu at gath 18/9

kuah soto
nasi impit

aksesori soto

begedil

ayam siat

daun bwg n bwg goreng

taugeh

suhun goreng n sambal kicap

ok tajuk itu sgt geli.. tapi betul mmg ade kait mengait citer aku ngan hubby.. SOTO is 1st dish yg aku masakkan tuk dier 4 tahun lepas... ok da da jgn melalut..meh citer cmno nak wat soto ni ha :

1- Nasi impit
- rebus je yg segera tu .. dlm sejam masak.. ( tu yg 6 bungkus besar)
- sejukkan n potong dadu besar2..

2- kuah soto
 bahan2:
- 2 btg serai
- 3 biji bwg besar / 10 biji bwg kecik.. (aku pkai besar.. jrg beli kecik)
- 7-8 ulas bwg putih
- seinch halia
* kisar sumer ni dulu
- 10 ketul leher ayam / ceker (kaki ayam)
- 4 cawan stok ayam (stok : rebus 1 ekor ayam ngan air byk n garam sket) pasni aku gtau nak wat ape ngan ayam rebus tu
- 3 sudu ketumbar ( goreng tanpa minyak n kisar)
- 1 sudu lada hitam - ditumbuk
- 5 sudu besar rempah soto ( aku guna mak siti).. tp klu kat johor ade jual yg kertas nyer kuning.. tu lg sodap
- minyak sket tuk tumis..

cara2 :
- panaskan minyak dlm periuk n masukkan bahan kisar
- tumis hingga nek bau + rempah soto + ketumbar + lada itam + 1 cawan stok ayam
- masukkan leher / kaki ayam n dun forget tulang2 yg kiter amek dagingnye utk disiat..
- rebus smpi empuk + lebihan stok ayam + air sket klu nak cair
- + garam + perasa + gula sket... masak lg smpi sumer mendidih..

3-ayam siat
- amek ayam dr rebusan stok ayam td, goreng jap n siatkan dagingnyer... tulang? masuk blk dlm kuah soto yg sdg dimasak tuh.. '(smlm, hubby yg siatkan sumer..tenkiu)

4- begedil

bahan2 :
- 5 biji kentang.. kupas..potong wedges..goreng
- 100g daging kisar.. masak dulu tanpa minyak..(aku gune dgg burger..kisar sdiri)
- 1 biji bwg besar + 4 ulas bwg putih .. goreng
- 2 sudu ketumbar n 1 sudu jintan - goreng tanpa minyak ..
- 4 btg daun bwg..hiris kecik2
- serbuk ketumbar (optional)
- garam n perasa
- tepung gandum ..( cm gam la tuk begedil mudah dibentuk)
- 1 biji telur

cara :
- tumbuk kentang yg da goreng td..ketepikan ( jgn blend.. xsyok nnti)
- tumbuk bwg digoreng td.. ketepikan
- tumbuk ketumbar n jintan.. ketepikan
- campurkan sumer + daging + serbuk ketumbar + daun bwg
- perasakan garam n serbuk perasa
- guna deria tangan..tambah tepung sket sket smpi begedil leh dibetuk bulat n leper..
-panaskan minyak ..pecahkan telur...salut begedil ngan telur..goreng..

5. sambal kicap :
- goreng 5 biji cili padi + 2 ulas bwg putih
- blend sumer + kicap manis + gula + air... siap..


ps: yg len2 tu aksesori jerkk..ikut la nak wat pun leh.. xnak letak pun xpe... tada.. siap..aduih lenguh tangan makcik dah hehe

2 comments:

Mama Farris said...

salam...

waw...dah ada belog....happy berblogging...

habie said...

haha baru jinak2 merpati ngan donia blog nih.. da wat cengkodok tuh? hehe