Tuesday 1 November 2011

Nasi Tomato



Semua dah lunch? Bagus. Brunch td aku masak nasi goreng campak. Xperlu gamba sebab aku xmau share resepi nyer hahaha.. Nasi sejuk+bwg putih+telur+cili+carrot.. potong campak potong campak.. mengenangkan arham yg xmau tdo.. 5minit aku curi2 masak utk mengisi perut sdiri.. hehe tp bukan nak share tuh..ni ha resepi ni Nasi Tomato.. sumernye ni sejarah je, photo thun lepas mungkin.. kdg2 aku meroyan gak amek gamba mknn.. dulu tanpa sebab..skang bersebab..so terjumpe pic ni kat dlm folder..mari renung2kn resepinya & selamat memasak (sound like prof ez) hehe


Resepi : Nasi Tomato & da' Geng
Sumber :http://arebie.blogspot.com/

Bahan

Nasi Tomato
- 4 cwn beras - dibasuh & buang airnya
- 3 biji bwg besar
- 5 ulas bwg putih

- 1 inch halia
- 4 sudu tomato puree
- 4-5 sudu butter
- 1 Bunga lawang + 5cm kayu manis + 2 buah pelaga ( rempah 3 sekawan)
- Garam + perasa + 2 kiub ayam / stok ayam
- 1 1/2 cawan susu cair
- 4 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 1/2 tin kcg peas
- 1/2 genggam kismis (1 kotak kismis kecil)

Cara

- Kisar halus 2 biji bwg merah + putih + halia
- Panaskan butter & masukkan bahan kisar + 3 sekawan + tomato puree
- Masak hingga mendidih, tutup api.
- Masukkan beras ke dlm ricecooker + bahan tumis + 1 biji bwg dihiris + air + susu cair
- Perasakan garam + perasa + kiub ayam
- Masukkan daun pandan yg disimpul & tanak nasi spt biasa.
- Hampir masak, masukkan kcg peas + kismis, kaup perlahan-lahan.
- Tanak lagi hingga nasi masak sepenuhnya.

Ayam Masak Merah

- 1 ekor ayam - potong 8/16
- 3 biji bwg besar
- 5 ulas bwg putih
- 3 sb serbuk kunyit
- 4-5 sb cili kisar
- 7-8 sb sos cili
- 4 sb sos tomato
- 2 btg serai diketik
- garam + perasa + gula
- 1/2 tin kcg peas
- Minyak

Cara

- Basuh bersih ayam, lumur garam + serbuk kunyit.
- Panaskan minyak penuh & goreng ayam sehingga masak, ketepikan
- Kisar halus 2 bj bwg merah + putih
- Panaskan minyak & tumis bahan kisar + cili kisar + serai
- Masak hingga naik bau + sos cili + sos tomato
- Tambah air + garam + perasa + gula
- Masukkan ayam & masak lg hingga sebati
- Taburkan kcg peas & 1 bj bwg bulat utk hiasan
 
Jelatah tumis

- 1 btg carrot
- 1 btg timun jepun
- 1sb biji sawi (direndam 1/2jam)
- 1 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
-2 sb cili kisar
- 1 sb udang kering / 1/2 genggam ikan bilis
- garam + perasa + gula
- minyak
- air

Cara

- Sayur dipotong memanjang
- Tumbuk halus bwg merah + putih + udang kering
- Panaskan minyak
- Tumis bahan tumbuk + cili kisar hingga naik bau
- Masukkan air sedikit + biji sawi + garam + perasa + gula
- Masukkan carrot & timun
- Masak lg sehingga carrot lembut.
- Sedia dihidang

Kuah dalca

- 1/2 cawan kcg dal
- 4 sb serbuk kari daging
- air rebusan daging / air biasa
- 1 biji bwg besar + 3 ulas bwg putih - dikisar
- sayur eg carrot, kentang, terung n etc
- 1 cawan santan / 1/2 tiub santan
- air
- minyak
- 1sk soda bikarbonat
 
Cara

- Rebus kcg dal + soda bikarbonat sehingga empuk, angkat, tos, ketepikan
- Panaskan minyak & tumis bhn kisar + daun kari
- Bancuhkan serbuk kari bersama air & masukkan ke dalam periuk
- Tumis lg hingga naik bau + kcg dal
- Masukkan daging berserta air rebusannya secukupnya / air biasa
- Masak lagi hingga mendidih + sayur
- Masukkan santan & perasakan dgn garam +gula + perasa
- Masak lg hingga sayur empuk
- Sedia dihidang

ps : aduh letih menaip, x seletih memakannya. boleh gantikan jelatah tumis ngan acar mentah.. mcm kat cni. sekian

0 comments: