Monday, 31 October 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api


Lauk semalam. Tapi masih boleh di entrikan kan? Lg 3 hari nak blk kg. Mmg tabiat aku ialah sebelum balik kg, bahan2 basah kat fridge mesti dihabiskan. So, sesi itu bermula smlm. Masak lauk berdasarkan bahan yg ada bukan beli bahan utk memasak lauk yg kita mahu..haha pening.. tapi itulah aku most of da' time.

Teruskan untuk resepi.


Resepi : Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Sumber :http://arebie.blogspot.com/

Bahan

- 500g daging (dipotong blok)

- 1 biji bwg besar

- 5 ulas bwg putih

- 4 sb serbuk kunyit

- 10 biji cili padi

- 2 btg serai (diketik)

- 1 tiub santan / santan drpd 1 biji kelapa

- 1 cawan santan cair

- garam + perasa + gula

- air secukupnya

Cara

- Cucukkan daging dgn pisau & lumur garam + serbuk kunyit

- Bakar atas arang ( hehe aku pakai oven je 180c dlm 30-40min)

- Angkat & hiris nipis, ketepikan

- Tumbuk lumat / kisar halus bwg merah + putih + cili padi

- Masukkan santan cair & bhn tumbuk + serai dlm periuk

- Buka api & reneh hingga mendidih

- Masukkan serbuk kunyit

- Masukkan daging

- Tambah garam + gula + perasa

- Masukkan air jika mahu & tngu hingga mendidih

- Masukkan santan pekat & tngu hingga santan betul2 masak.

ps: mkn dgn nasi panas2 mmg sedap

4 comments:

Mama Farris said...

enak banget bibah...

aku sukak ...

habie said...

wah ramai btul pminat lauk nih... masak jgn x masak kak y hehehe tq ye

Anonymous said...

Assalam admin,,,

iniciteraku @ iniceritaku ?

Diyana Isa said...

terima kasih admin sbb berikan info mcm mne nk masak daging salai masak lemak cili api