sila gelak.. mmg fail .. tp xpe la.. da wat n my jaha kata sedap..layan je la respi nye yer..thanx to kak nannie yg share respi n step2 nye skali kat cni pekata korg cuba la dulu yer.. abaikan la hasil yg aku paparkan kat cni..mane tau korg nyer sgt maveles.. x cuba xtau..shayer kopipes respi nye kat cni yer kak nani..tahap M sgt beso.. tq..mari shayer tunjukkan..
BAHAN-BAHAN UTK SOS BOLOGNESE:
1 kotak instant lasagna
2 tin sos pasta bolognese PREGO perisa tradisi - boleh tambah (aku pakai kimball perasa cendawan)
1 peket daging cincang-boleh tambah (cm biasa pakai burger ayam-kisar sdiri)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar minyak zaiton- utk menumis
Sedikit herba oregano fresh -( xpakai ganti italian herbs)
Garam secukup rasa-bila perlu sahaja
*tambah cili padi 4-5 biji + ummmph
CARA MASAK SOS BOLOGNESE :
-Kupas semua bawang dan cincang halus ,
-kemudian panaskan minyak zaitun di dalam frying pan dan tumis semua bawang tadi dan kacau sampai layu.
-Masukkan pula daging/ayam cincang , herba oregano/ italian herbs dan kacau sampai daging/ayam masak, tambah garam jika sos kurang masin .
-Masukkan semua sos bolognese Prego/kimball dan kacau supaya semua bahan menjadi mesra dan masak .
BAHAN UNTUK SOS BACHAMEL :
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter
800ml susu segar kotak- (aku pakai susu cair 1 tin..mendurhaka respi haha)
1/2 cawan parutan keju parmesan atau chedder secukupnya (aku pakai cheesedale)
Sedikit black pepper
Garam secukup rasa
* nasihat..klu nak wat ni bek wat pakai susu fresh la kot..jgn tiru aku pakai susu cair..xdak stok susu fresh da aritu..
CARA MASAK SOS BECHAMEL:
-Panaskan butter dan masukkan tepung serta kacau sehingga tepung masak kekuningan , guna api dapur sederhana besar dan sentiasa kacau adunan tepung ni supaya tidak hangit .
-Masukkan semua susu dan terus kacau sehingga sebati kemudian boleh la dimasukkan parutan cheese cheddar dan serbuk black pepper.
-Biarkan kuah mendidih dan masak , terus kacau kuah sehingga masak dan menjadi pekat kalau tak cukup masin baru ditambah garam .
-Kuah bechamel akan jadi pekat bila dah dimasak .Boleh ditutup api dapur.
CARA MASAK LASAGNA :
Susun lapisan pertama kepingan lasagna dalam tray/baking dish yang sesuai kemudian curah sos bolognese dan curah sos bechamel serta tabur cheese . Ulang semula susun kepingan lasagna , curah sos dan tabur cheese buat begini sampai ke lapisan paling atas atau sampai habis bahan.
A - susun kepingan lasagna
B - lapis sos bolognese - banyak
C - lapis sos bechamel - banyak
D - tabur cheese - ikut pada selera sendiri
* Ulang susunan seperti di atas A , B C dan D . Buat sampai habis semua bahan - bahan .
Then, bakar dlm oven.. 180C dalam 45min-1 jam, tngu sjuk sket baru leh potong..
*sekali lg, menderhakai respi..aku wat step A,B,C je..cheese ciput..step D aku wat last , nak cover tuk atas skali jek.. huhu.. n mmg btullah klu pkai instant lasagna san remo tu..xyah masak pun kepingan tu..susun je trus...sekian
Tuesday, 11 October 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment