Thursday 27 October 2011

Kueteaw Ladna




Menu ni utk makan malam semalam. Resepinya ringkas. Teruskan utk resepi

Menu : Kuateaw Ladna
Sumber : http://arebie.blogspot.com/

Bahan
- 1 bungkus keuteaw 500g
- 1 btg carrot
- 5-6 btg sawi
- 1 kelopak kubis bunga
- 1 bungkus jagung muda
- 3 ekor sotong - dipotong bulat
- 7-8 ekor udang - dibuang sungut
- sedikit isi ayam / daging
- 4 biji bebola ikan/sotong
- 1 biji bwg merah - didadu
- 5 ulas bwg putih - dicincang halus
- 1 kiub ayam (jika guna air rebusan daging xperlu)
- 2 biji telur
- 2 sudu besar tepung jagung
- serbuk lada hitam + garam + perasa
- sos tiram
- 5 biji cili padi - diketik
- minyak
- air biasa / air rebusan daging


Cara

1) Kuah
- Panaskan minyak
- Tumiskan bwg merah + putih + cili padi hingga layu
- Masukkan ayam / daging & masak hingga empuk
- Masukkan sayur keras etc carrot
- Tambahkan udang + sotong
- Masukkan air rebusan daging / air biasa mengikut sukatan sendiri
- Masukkan sayur lembut
- Tambah garam + perasa + kiub ayam + serbuk lada hitam + sos tiram
- Masak lg hingga mendidih
- Ambil 1 biji telur & ambil putihnya shj
- Masukkan ke dlm kuah & kacau cepat
- Bancuh tepung jagung dgn air sket & masukkan ke dlm kuah.
- Masak lg hingga kuah menjadi pekat

2)Keuteaw
- Ambil lebihan kuning telur td + 1 biji telur lg
- Pukul rata + serbuk lada hitam
- Masukkan keuteaw ke dlm bancuhan telur
- Goreng sebentar agak2 hingga keuteaw menjadi lembut

Hidangkan keuteaw dengan kuah. Siap

Arham da nanges tatata..

0 comments: