Thursday, 13 October 2011
Seafood Carbonara n Fettucinne
aku rase minggu ni aku kna demam westlife lah kut..bkn sbb diorg dtg..tp asyik nak berwestern jer..mlm td seafood carbonara pulak aku perasapkan kat dapur..carik punye carik respi xjumper yg berkenan..wa gtu masak pun ade taste.. end up aku reka sdiri..cmni yer
bahan
- 1/2 bungkus fettucinne
- 4 btg sosej - dipotong serong
- 10 ekor udang - dibuang kepala, kulit tinggalkn ekornye, potong blkg
- 2 ekor sotong - dibuang kulit ungu, dipotong bulat
- 1 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
- 2 cawan susu segar
- 1 bungkus mushroom sup/chicken sup campbell/vono
- 2 sudu kecik serbuk lada itam
- 2 sudu kecik italian herbs (optional)
- 1 keping cheesedale
- garam , perasa
- 3 sudu bsr minyak / butter
cara :
fettucinne:
- didihkan air dlm periuk + garam + minyak sket
- rebus fettucinne smpi lembut
- sambil tu cincang halus bwg merah + putih
- panaskan butter n masukkan bwg
- amek 1/2 bwg yg sudah layu - ketepikan
-angkat & toskan fettucinne then gaulkan ngan bwg yg sudah dimasak td..ketepikan
sos carbonara :
- ngan mgunakan balnce bwg td, masukkan sosej
- sosej 1/2 masak + sotong + udang
- masukkan susu n kacau rata
- masukkan serbuk lada itam + italian herbs + garam + perasa
- kacau rata, agak da mendidih masukkan cheesedale yg dikoyak2kan
- da jd pekat, tutup api..siap
cara : tuangkan sos carbonara kat atas fettucinne.. bismillah..ngap..huhu
ps : apsal byk sosej dr seafood..huhu..silap snap ah..part sblh saner byk sotongnyer..aduh..sda gak klu masukkan kupang etc
Labels:
western
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment