Friday, 7 October 2011

Daging Palembang

Daging Palembang buatan orang Johor..
Asal usul resepi ni aku dpt dr bibik uma bff aku dulu.. time study dulu kerap gak aku berjimba jamba kat uma dier kat Klang...da dkat 6 tahun kot resepi ni tersemat di sanubari..huhu alhamdulillah sambutan sgt melicinkan pinggan lah.. seriously sumer acara keraian kenduri rayer or etc kat uma aku da x men masak rendang..sumer pakat nak palembang nih..huhu .. aku shuker..... huhu ok ok xmau pjg citer.. meh cni resepi nyer..

bahan
- 1 kg daging
- 2 biji bwg besar
- 6 ulas bwg putih
- 5 sudu besar cili giling / 10 tangkai cili kering
- 10 sudu besar kicap manis ..aku pakai habhal (recommended)
- 4 sudu besar gula
- 5 btg serai
- 20 helai daun kari
- Santan pekat (drpd 1 biji) - aku pakai santan tiub (1/2 je)
- garam (optional)

mak aih sketnyer bahan..mmg sng... caranye lak

- potong lebar nipis daging , basuh , ketepikan
- kisar halus bwg merah + putih 

- perap daging bersama bhn kisar + cili giling + kicap + gula dlm 45min-1jam..1 mlm lg bgus
- kisar serai
- panaskan minyak + serai + daun kari
- da nek bau + daging perap n tutup kuali
- tngu daging agak kenyal + santan + garam klu kurg masin..ikut pengalaman klu kicap da byk garam xyah..
-masak hingga kuah agak kering .. dlm 30 min ke 1 jam..
siap.. sedap gak mkn ngan lontong/lemang n roti

ps: senang,ringkas,sedap.. tagline daging palembang.. ni versi yg aku igt2 luper drpd ape yg bibik tu ngomel smbil aku x mencatat apepun.. tp hasilnyer tetap samer... ade org tmbh lengkuas kot.. akunyer xde..tp ttp meletops..

4 comments:

Yantie said...

Harus try ni bib..bahan pun senang je..

habie said...

cuba yer yanti..pasti terangkat

AreHadi82 said...

Nak cuba malam ni...
Best bib gi cameron?
Jeles ngk gambar Bib kat fb...
Tetiba rasa nak gi cameron, dah setahun jugak la tak gi...

habie said...

asiah : try try .. make sure jgn terlebih garam sebab kalau dah byk pakai kicap, masin tu dtg drpd kicap. garam kena kurangkan.
cameron tu biasa la.. yg best nye kali ni bwk arham sekali n dpt tunaikan hasrat nak minum teh kat boh cafe tu. kt mmg singgah kejap je..dlm 2 jam cmtu trus blk kg.
ala jgn la jeles ..p p bercuti ngan family k..