Friday, 21 October 2011

Kari Ayam



Resepi ni special dedicate 2 my ofismate a.k.a bff.. mau wat reference bl nak masak nnti.. hehe. Asiah sorry baru arini dpt wat entry kari ayam ..so yg len2 pun mari la cuba yer..

Resepi : Kari Ayam

Sumber : http://arebie.blogspot.com/

Bahan

- 1 ekor ayam - dipotong 8 @ 16

- 2 inch halia

- 2 biji bwg besar

- 5 ulas bwg putih

- 4 tangkai daun kari

- 5 sudu besar kari ayam

- santan drpd 1 biji kelapa / 1/2 tiub santan

- 2 biji kentang - potong besar

- 1 btg carrot - potong besar

- garam + perasa + gula

- minyak

Cara

- Basuh bersih ayam dan ungkep ayam tersebut.

- Boleh masukkan kentang & carrot dlm ayam ungkep utk mempercepat proses masak jika mau

- Sementara itu, tumbuk halus bwg merah + putih

- Panaskan minyak & tumis bhn tumbuk + daun kari

- Tumis hingga naik bau

- Serbuk kari dibancuh ngan air sket & masukkan ke dalam kuali

- Kacau rata & tngu kari agak masak

- Masukkan air sket + kentang + carrot (tnggu empuk) klu da ungkep skali ngan ayam xperlu tngu lg



- Perisakan garam + perasa + gula

- Masukkan ayam & gaul rata

-Masukkan santan & tngu hingga mendidih

-Siap utk dihidang

ps: kalu nak pedas / pekat bleh + cili giling semasa menumis + serbuk kari lg..

1 comments:

habie said...

kari ni cair2 je..sesuai ngan selera kami