Friday, 21 October 2011
Kari Ayam
Resepi ni special dedicate 2 my ofismate a.k.a bff.. mau wat reference bl nak masak nnti.. hehe. Asiah sorry baru arini dpt wat entry kari ayam ..so yg len2 pun mari la cuba yer..
Resepi : Kari Ayam
Sumber : http://arebie.blogspot.com/
Bahan
- 1 ekor ayam - dipotong 8 @ 16
- 2 inch halia
- 2 biji bwg besar
- 5 ulas bwg putih
- 4 tangkai daun kari
- 5 sudu besar kari ayam
- santan drpd 1 biji kelapa / 1/2 tiub santan
- 2 biji kentang - potong besar
- 1 btg carrot - potong besar
- garam + perasa + gula
- minyak
Cara
- Basuh bersih ayam dan ungkep ayam tersebut.
- Boleh masukkan kentang & carrot dlm ayam ungkep utk mempercepat proses masak jika mau
- Sementara itu, tumbuk halus bwg merah + putih
- Panaskan minyak & tumis bhn tumbuk + daun kari
- Tumis hingga naik bau
- Serbuk kari dibancuh ngan air sket & masukkan ke dalam kuali
- Kacau rata & tngu kari agak masak
- Masukkan air sket + kentang + carrot (tnggu empuk) klu da ungkep skali ngan ayam xperlu tngu lg
- Perisakan garam + perasa + gula
- Masukkan ayam & gaul rata
-Masukkan santan & tngu hingga mendidih
-Siap utk dihidang
ps: kalu nak pedas / pekat bleh + cili giling semasa menumis + serbuk kari lg..
Labels:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
kari ni cair2 je..sesuai ngan selera kami
Post a Comment