Tuesday 25 October 2011

Nasi Ambeng

NASI AMBENG 1/2 SET

AYAM KICAP

SAMBAL GORENG

Siaran tergendala sejak mlm td. Da masak nasi ambeng ni dr ahad lg.. baru skang sempat post. Caranya mudah . Cuma lauk yg aku sempat masak x cukup jenis. Apepun da tertunai ajat di ati. Bahana tgk JJCM aritu, tunjuk nasi ambeng.. Aduh terliur..

Menu : Nasi Ambeng

Sumber : http://arebie.blogspot.com/http://arebie.blogspot.com/

Bahan
1) Nasi Putih
- Basuh beras dan masak spt biasa.

2) Ayam Kicap
- 1/2 ekor ayam - Ptg 2/4
- 1 biji bwg besar
- 4 ulas bwg putih
- 1 inch halia
- 2 sudu cili giling
- 5-6 sudu kicap manis
- 2 sudu kicap pekat
- 2 sudu sos cili
- rempah 3 sekawan (buah pelaga+bunga lawang+kayu manis)
- 1 sudu serbuk lada hitam
- air sket
- 1 sudu tepung jagung
- garam + perasa + gula
- minyak

Cara
- Basuh bersih ayam + garam & digoreng @ ayam diungkep & digoreng dahulu
- Hiris nipis bwg merah + bwg putih + halia
- Panaskan minyak & tumis bahan hiris + rempah 3 sekawan
- Masukkan cili giling & tumis lg hingga masak
- Tambah sedikit air
- Masukkan kicap manis + kicap pekat + sos
- Tambahkan garam + perasa + gula + serbuk lada hitam
- Masukkan ayam
- Tambah sedikit tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah kicap
- Tngu mendidih & siap dihidang.

ps : Boleh tambah kentang yg dipotong wedges & digoreng dahulu dlm ayam kicap

3) Sambal Goreng

- 1 bungkus tempe (dlm plastik besar) - dipotong nipis
- 3 biji kentang - dipotong nipis
- 2 biji tauhu - digoreng & dipotong dadu
- 4 keping tahu kering - direndam & potong kecil
- 1 genggam suhun - direndam
- 4 btg cili kering - digunting halus
- 2 btg cili merah - dihilis halus
- 1 biji bwg besar
- 4 ulas bwg putih
- 2 sudu udang kering / 1/2 genggam ikan bilis
- 2 sudu cili giling
- 2 sudu sos cili
- 2 sudu kicap pekat
- 4 sudu kicap manis
- garam + perasa + gula
-1/2 tiub santan / 1 cawan santan pekat
- minyak

Cara-cara

- Goreng garing kentang , tempe, tahu
- Angkat & ketepikan
- Tumbuk / kisar halus bwg merah + putih + udang kering/ikan bilis
- Pnaskan minyak
- Tumis bahan kisar & cili giling hingga naik bau
- Masukkan kicap pekat + kicap manis + sos
- Tambah air sket + garam + perasa + gula
- Masukkan bahan yg digoreng + cili gunting + cili hiris
- Kacau rata
- Masukkan santan & masak lg hingga kuah agak pekat
- Sedia utk dihidang

4) Sayur kacang & lobak

- 4 btg kcg panjang
- 1 btg carrot
- 1/2 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
- 1/4 genggam ikan bilis / udang kering
- 1/2 genggam suhun
- minyak
- air
- garam + perasa

Cara

- Potong memanjang kcg pjg & carrot
- Tumbuk halus bwg merah + putih + ikan bilis
- Panaskan minyak & tumis bhn tumbuk hingga naik bau
- Masukkan kcg pjg + carrot
- Tambah air sket
- masukkan suhun
- perasakan ngan garam + perasa
- angkat bila sayur agak layu

4) Mee Goreng

5) Ikan kering goreng

6) serunding kelapa

ps: No 4,5 & 6 x sempat masak. kalau ader kesempatan aku update 3 resepi ni berserta gamba skali.

0 comments: